The Day after. Gisteren was het Thanksgiving, een nationale feestdag in de US of A. Elke vierde donderdag van November vieren alle Amerikanen de geslaagde oogst door met de familie en oude vrienden uitgebreid te eten en drinken. Al wat rest op de vrijdag (een nationale snipperdag) zijn de kater en de resten kalkoen. Met een ‘hot brown’ sandwich (niet te verwarren met Hash Brown) slaan ze twee vliegen in een klap. Het is namelijk typisch herstelvoer op basis van kalkoen. Even geen calorieën tellen, maar de dag na een feestje proberen door te komen. Het is een open sandwich op zogenaamde Texan Toast, geroosterd brood zonder korstjes, belegd met dikke plakken kalkoen. Over deze sandwich gaan een heel rijke Mornay saus (met kaas en room verrijkte Bechamel), bacon, tomaat en nog meer kaas. Deze sandwich wordt vervolgens gebakken in de oven. Tot het borrelt van plezier.

Hot Brown

This photo of Brown Hotel Lobby Bar is courtesy of TripAdvisor

Brown Hotel in Louisville

De Hot Brown dankt zijn naam en faam overigens niet aan de kleur van het eindresultaat. De naam is een verwijzing naar het fameuze Brown Hotel in Louisville, Kentucky. Alwaar chef Fred Schmidt in de jaren 20 zijn doorhalende hotelgasten van een ander kater ontbijt wilde voorzien dan de obligate ‘Ham & Eggs’. Het Brown hotel serveert nog steeds een slordige duizend ‘Hot Browns’ gedurende de Kentucky derby week. Daar zijn dan waarschijnlijk weer de Mint Juleps  verantwoordelijk voor. Deze bourbon cocktail wordt als limonade gedronken tijdens deze fameuze paardenraces.