Today is Thanksgiving. Drie woorden die er voor zorgen, dat de complete VS, van Noord tot Zuid, de afgelopen dagen in de ban van de kalkoen was. Er zijn in dit seizoen naar schatting 90.000.000 ’Turkeys’ de klos. Elke vierde donderdag van november is het ‘Thanksgiving’, met de veelzeggend bijnaam Turkey Day. Een nationale feestdag die Europeanen niet veel zegt. In het vakantie-arme Amerika is het de kans om met familie te dineren. Traditioneel met produkten die van nature op dit continent voorkomen. De kalkoenen worden vaak gepekeld en daarna gevuld met o.a. broodkruimels, sellerie, wortels en uien (zogenaamde stuffings) en geserveerd met aardappelpuree, gegrilde seizoensgroenten en cranberrysaus. Het maakt thanksgiving tot het grootste eetfestijn van de VS. Zelfs groter dan Kerst.

Turkey
This Photo is courtesy of tripadvisor

De Pilgrims en de Plymouth Plantation

Het begon allemaal in 1621 met ‘the Pilgrims’. Deze Engelse calvinisten startten in datzelfde jaar een kolonie in Plymouth Plantation vlak bij het bekendere Cape Cod (Massachusetts). Deze Puriteinen waren Engeland ontvlucht vanwege hun religie en hadden een moeilijk eerste jaar in hun nieuwe vaderland. Ze werden gered door giften van de oorspronkelijke bevolking en een late extra oogst door een uitzonderlijke mooie nazomer, een zogenaamde Indian Summer. Zo konden ze met het nodige geluk de naderende wintermaanden overleven. Dat vroeg om een feestje om iedereen te bedanken, maar deze calvinisten waren niet van die feestnummers en wisten niet goed hoe dat te organiseren.

Leidens ontzet

Gelukkig had een deel van de ‘Pilgrims’ eerst in Leiden gewoond. Ze zochten de godsdienstvrijheid van het liberale Nederland, maar vonden deze seculiere maatschappij, weer te vrijzinnig. Wel leerden ze door Leidens ontzet , hoe je een feestje moet organiseren. Volgens de folklore is de opzet van Thanksgiving dan ook gebaseerd op het Leidse volksfeest. Diezelfde overlevering vertelt niet of bij de eerste ‘Thanksgiving’ het menu al kalkoen vermeldde. Feit is wel dat in deze streek veel wilde kalkoenen voor kwamen.