Het zal niet de nieuwe hamburger worden, maar sabich heeft wel de potentie om uit te groeien tot een populaire ‘wereldburger’. Beroemd tot ver buiten thuisland Israël, het heeft de tijd mee. Zo is het een vegetarisch sandwich, fotogeniek bovendien. Het komt ook nog eens uit dezelfde Israëlisch-Arabische hoek, die de gerechten van Yoram Ottolenghi zo populair maken. Een sabich is een pitabroodje belegd met gefrituurde plakken aubergine en een hardgekookt ei. Verder wordt het, net als de bekendere falafel, belegd met (Israëli) salade en ingemaakte groente naar keuze. Deze maaltijd op een broodje wordt afgemaakt met hummus, tahini saus (tahini met limoensap en knoflook) en ‘amba’ een saus op basis van mango.

Sabich

Bron: www.tripadvisor.nl

Sabich

Sabich of sabih, zoals het ook wel genoemd wordt, werd in de jaren 40 geïntroduceerd door Joodse immigranten uit Irak. Oorspronkelijk was het bedoeld als zaterdagontbijt. Op sabbat mogen orthodoxe joden geen arbeid verrichten, zelfs niet koken, daarom kunnen alle ingrediënten op deze sandwich een dag van tevoren worden bereid.

De Naam

Voor de oorsprong van de naam strijden twee verklaringen om het bestaansrecht. Zo zou dit broodje vernoemd zijn naar de Sabich Tsvi Halabi, de eerste Joodse uitbater van een sabich kraampje. Volgens de andere theorie zou het een verbastering  zijn van het Arabische woord voor morgen, sˤaˈbaːħ (of zoiets). Het was tenslotte van oorsprong een ontbijt. Inmiddels is sabich uitgegroeid tot populair streetfood, dat de hele dag door gegeten wordt. Met name in geboortestad Tel Aviv. Nogmaals ik verwacht veel van dit broodje. Al zal ik het zelf nooit proeven, ik eet never-nooit-niet een gekookt ei.