Met dank aan het koloniale verleden, heeft Nederland toch nog een beetje keuken. Voor het overige is het mooie ingrediënten en (relatief) weinig boeiende gerechten. Met de Indonesische keuken haalden onze voorvaderen wel meteen een topkeuken binnen. Dat ontdekt de rest van de wereld inmiddels ook. Met name in de VS ontdekken foodies voor ons oude bekenden als Krupuk (Prawn Crackers), Sambal (the next sriracha’), Saté (Indonesian skewers) en Nasi Goreng (Indonesian fried rice). Tot voor kort kende alleen LA, met haar relatief grote Indo-gemeenschap Indonesische restaurants. Amerikanen noemen bovenstaande gerechten snel Maleisisch, maar de oorsprong is in veel gevallen toch echt Sumatra en Java.

Rendang

Zo ook bij Rendang, dat in de VS langzamerhand bekend staat als West Sumatran Carmalized Beef Curry. Het is in kokosmelk en kruiden gesmoord goudgeel rundvlees. Oorspronkelijk werd het gemaakt van vlees van karbouwen. De specifieke bereiding is ontstaan in de tijd van voor dat koeling haar intrede deed in de tropen. Het was een manier om het kwetsbare vlees te preserveren. Rendang Dajang groeide uit tot een feestmaal en werd geserveerd op bruiloften en feestdagen. In 2011 kozen 35.000 kijkers van CNN Rendang tot smakelijkst gerecht van de wereld. Die waardering is ook deels te wijten aan het feit dat CNN veel kijkers in Indonesië heeft. Verder stonden bijvoorbeeld Nasi Goreng en Saté in de top tien.

Recept

In Nederland groeit de affectie voor Rendang, zelfs buiten Indische restaurant. In hippe gelegenheden verschijnen broodjes en zelfs patatjes rendang op de menukaart. De bereidingswijze van Rendang is lang en complex. Het begint als in Kokosmelk en een speciale boemboe langzaam gegaard stoofvlees. De complexe boemboe, pemesak genaamd, bevat o.a. komijn (djinten), korianderzaad (ketoembar), citroengras (sereh), kemiri nootjes, geelwortel (kurkuma) en trassi. Het unieke aan de bereiding van rendang is dat het vlees net zo lang gestoofd wordt totdat het vlees droog staat en alle kruiden zijn opgenomen. Vervolgens wordt het vlees, onder voortdurend roeien, verder gebraden. Met het gevolg dat ‘droge’ Rendang tot 4 weken houdbaar is. Zelfs in de tropen.

Rendang

This photo of Village Nasi Lemak Bar is courtesy of TripAdvisor