Uiteraard kan ik niet inschatten hoe goed je Spaans is, dat van mij is meer dan matig. Pavo en Mole weet ik nog wel te vertalen als kalkoen en saus, maar poblano kon ik niet direct plaatsen. Die toevoeging (van de regio) is wel noodzakelijk omdat men met Mole buiten Mexico heel wat anders bedoelt dan er buiten.

Mole
bron: www.mexicodesconocido.com.mx

Mole

Mole is in het moderne Mexico de generieke term voor een complexe samengestelde saus (denk aan guaca-mole), ongeacht of deze rood, zwart, bleek of bruin is. Wel bevatten deze over het algemeen veel verschillende ingredienten als citrus, chili- en zwarte pepers, komijn, kaneel en zelfs noten. De saus wordt bij (of beter over) vlees en gevogelte geserveerd. Veel regio’s hebben hun eigen versie, waarvan die van Oaxaca lokaal een van de bekendste is. Buiten Mexico staat Mole praktisch synoniem met de versie uit Puebla. Als was het maar omdat de hartige mole poblano chocolade bevat en dat voor niet Mexicanen moeilijk te bevatten is.

Kalkoen met Mole Poblano

Volgens de overlevering is de saus ontstaan in het klooster van Santa Clara in Puebla, tijdens de Spaanse overheersing. Toen de aartsbisschop op bezoek kwam, panikeerden de arme nonnen en gooide al hun schamele ingredienten bij elkaar. Pepers, kruiden, dagoud brood en zelfs wat chocolade. Ze slachtten hun oude kalkoen en serveerden die met hun geimproviseerde saus. Verrassend genoeg was de bisschop onder de indruk en vroeg wat die lekkere saus was. De zuster stamelde ‘Mole’, Oud-Spaans voor mengsel en en een woord dat nadien synoniem werd aan dit type saus.

Fiesta

Tegenwoordig maakt men Mole Poblano met minstens 20 ingredienten, waaronder zwarte Mulato pepers en donkere chocola. Deze chocolade zou de hitte van de pepers neutraliseren. Beide versterken wel de kenmerkende donkerbruine kleur. In Mexico wordt kalkoen met mole poblena geserveerd bij speciale gelegenheden. Het is tenslotte geen gerecht dat je even in elkaar draait. Denk aan bruiloften, doopceremonies of zelfs de kerstdagen. In de geboortestreek is het een speciaal gerecht voor de ‘cinco de mayo’ viering.