2020 zal waarschijnlijk het jaar van de octopus worden. In de VS wordt octopus al het nieuwe buikspek genoemd. Niet omdat in een gerecht het ene ingrediënt door het ander kan worden vervangen, maar de omzetten van buikspek schijnen stevig te zakken. Die van Octopus stijgen navenant. De eerste hippe pulperias buiten Spanje zijn al geopend.

Japan en Takoyaki

In Japan is octopus al lang een populair ingrediënt. Het land van de rijzende zon staat bekend om haar uitgebreide rituelen en culinaire perfectie. Maar als je ietsje verder kijkt, bezit het land van de rijzende zon ook een uitgebreide volkskeuken en veel streetfood. Voorbeelden in overvloed, zoals traditionele lunch gerechten als de eerder beschreven donbari en okinomiyaki. Ook Takoyaki is zo’n beetje op iedere straathoek te koop. Het zijn hartige bolle poffertjes, ter grootte van een golfbal, gevuld met octopus, gedroogde garnalen (tenkasu), rode gember en lente-ui. In Japan heet inktvis, tako, waarmee meteen de naam verklaard is. Je bestelt een half dozijn hete bollen, die worden afgetopt met Japanse BBQ saus, lokale mayonaise (van kewpie), gedroogd zeewier en katsuobushi, de universeel bruikbare, gedroogde bonito vlokken.

Takoyaki

Bron: www.mai-ko.com

Geschiedenis

De geschiedenis van Takoyaki is verbazingwekkend goed vastgelegd. De wortels van takoyaki liggen in Osaka. Deze tweede stad van Japan, staat toch al bekend als culinair centrum. De inwoners van Osaka worden door hun landgenoten steevast lekkerbekken (‘kuiadores’) genoemd. In de dertiger jaren combineerde straatventer Endo Tomekichi twee populaire snacks om de grote lokale concurrentie de loef af te steken. Hij combineerde de octopus en eieren uit een octopusomelet (akashiyaki) met bloem, water en bosui, de hoofdbestandelen van ‘choboyaki’, een balvormige voorganger van takoyaki. De hybride snack is al snel een succes en korte tijd later zit heel Japan aan de takoyaki. Het succes bleef niet beperkt tot de straat. Tegenwoordig hebben de meeste Japanse huishoudens een electrische takoyakipan, enigzins vergelijkbaar met onze poffertjespan.