Dwight D. Eisenhower (de latere 34ste president van de VS) stond bekend als een echte soldatengeneraal. Een asceet, wars van privileges, die bij voorkeur rats, kuch en bonen tussen zijn manschappen at. Hij had een voorliefde voor ‘sirloin steaks’ (entrecote of lendebiefstuk) zonder enige franje. Hoogstens wat zeezout, zwarte peper, misschien een toefje knoflookpoeder. Toch verbaasde Eisenhower man en macht toen hij ook nog het rek van de BBQ verwijderde en zijn steaks direct op hete houtskool roosterde. Het principe was misschien niet nieuw, cowboys deden dat bij een gebrek aan een echte BBQ op de prairie altijd al zo, maar toch staat deze biefstuk sindsdien bekend als een ‘Eisenhower Steak’ (ook wel bekend als ‘Dirty Steak’ of ‘Cavemen Style’).

Eisenhower Steak

Hype of Heerlijk

Navolgers en hipster chefs roemen de aardse smaak en de in Amerika zo geliefde korst, ter plekke ‘Char’ of ‘Bark’ genoemd. Om te voorkomen dat je een hap as naar binnen krijgt, schijnt de truc te zijn om alleen withete houtskool (nooit briketten) of droog hout te gebruiken. Bovendien moet je er voor zorgen, dat er geen stukjes houtskool (ember) aan de biefstuk blijven plakken. Ik ken tenminste een grill afficianado, die er de fohn van zijn vrouw voor gebruikt.

Cavemen

This photo of Maple & Ash is courtesy of TripAdvisor

Eisenhower steaks komen maar in één ‘cuisson’, dat wat Amerikanen zo plastisch ‘Black & Blue’ noemen. Zwart van buiten en praktisch rauw van binnen. Persoonlijk heb Ik mijn twijfels en schrijf het voorlopig letterlijk af als een modegril (inderdaad met één L). Misschien een keer handig als er wel vlees maar geen BBQ voor handen is. Einde seizoen als de grill weer in de berging staat.