Cha Siu
Bron: www.copymethat.com

Ik vergeet nog weleens dat het grote China, ook een groot Barbecue land is. Siu Mei is de verzamelnaam voor al dat geroosterde lekkers. Het is een bereidingswijze of kookstijl die met name populair is in de metropool Hong Kong.  Die voormalige stadstaat valt officieel weer onder de Kantonese keuken. Aangezien de inwoners in deze overbevolkte betonjungle weinig tot geen (buiten)ruimte hebben en de favoriete gerechten bovendien heel bewerkelijk zijn, is het populair om Siu Mei af te halen in gespecialiseerde restaurants. Een traditionele afhaalmaaltijd bestaat meestal uit wat wij met een goed Nederlands woord ‘mixed grill’ noemen. Bekende onderdelen zijn onder andere geroosterde eend (Siu Ngo), gans (Siu Ngaap) en varken (Siu Yuk).

Cha Siu

Bekendste onderdeel van Sui Mei is zonder meer het zwaar gemarineerde varkensvlees Cha Siu (ook wel Char Siu of Cha Sieuw genaamd, die Chinese karakters zijn blijkbaar moeilijk te vertalen). Het rood glimmende vlees is over de hele wereld verkrijgbaar. Het siert vaak de etalages en vitrines van Chinese restaurants. Samen met de even iconische Peking eend. Cha Siu betekent ‘Fork Roast’ (dat is geen spelfout) omdat de spek of varkenslende in repen aan een lange pen of vork geregen wordt. Vervolgens wordt het boven open vuur geroosterd. Het dankt zijn kenmerkende rode kleur aan een complexe marinade. Naast shaoxing (rijstwijn), sesamolie, five spice (uiteraard), knoflook en honing, bevat het ook ‘red bean curd’ ((hóngfǔrǔ). Vaak wordt er bovendien kleurstof toegevoegd om de rode kleur te accentueren. Zoals gezegd is Cha Sui maken veel werk, maar je kan nog dagen van het vlees genieten. Het wordt traditioneel namelijk koud gegeten.