Wanneer het leven aan het Italiaanse hof hem allemaal een beetje te veel was, vluchtte kroonprins Vittorio Emanuele II naar het kleine dorpje Moncalvo in zijn geliefde Piëmont. Hij ging er jagen met zijn vrienden, flikflooide wat met zijn maîtresse en at zijn favoriete ‘Gran Bollito Misto Piemontese’.

Bollito Misto

Veel van Alles

Bollito Misto betekent letterlijk vertaald gekookt mengsel. Het is, zoals de naam al doet vermoeden, een stevige boersige stoofschotel. Niet alleen een mond vol. Ook een bord vol, misschien wel te vol. Er is geen vast recept, maar Bollito bestaat altijd uit veel soorten vlees. Het bevat in ieder geval een hele kip en klapstuk (runderborst). Wat je tegenwoordig ‘brisket’ noemt. Vast ingrediënt is verder ‘cotechino’, een erg vette verse worst die iedereen in Italië op Oudejaarsavond (met linzen) eet. Deze worst zou fortuin in het nieuwe brengen. Voor de vorm voegt men nog wat groente aan de Bollito toe. Alle gekookte vleeswaren worden gesneden en geserveerd met ‘salsa verde’ en ‘mostarda’. Dat laatste is geen zuivere mosterd, maar een aparte saus van gekonfijt fruit en mosterdsiroop. Al met al een koningsmaal, zeker met een mooie Barolo.