Chimichurri

Ik heb mijn steak op de bbq het liefst zo simpel mogelijk. Een handje zeezout volstaat. Geen zoete marinades en geen peper,  die wordt bitter. Als ik al een keer gek doe, maak ik het nationale ‘condiment’ van Argentinië: Chimichurri. Nu de BBQ weer uit de opslag kan, fiets ik even langs de Turkse slager om een paar flinke bossen peterselie te halen. Ze vormen de basis van deze saus.  Andere kruiden (oregano, basilicum, koriander) kunnen in kleinere hoeveelheden worden toegevoegd. Mijn variant bevat verder een gedroogd rood pepertje (niet veel), knoflooktenen (iets meer) en wat limoensap.

Er bestaat geen vast recept. Tenslotte voeg je olijfolie en rode wijnazijn (en peper en zout naar smaak) toe. Ik doe zelf nooit een scheutje water (Argentijnen soms wel) er bij. Bij voorkeur minimaal 1 dag laten staan. Als je zorgt dat alle kruiden onder de olie staan, kan je het in een afgesloten pot makkelijk een maand in de koelkast bewaren.

 

Jimmie McCurry

Chimichurri is het laatste decennium weer populair geworden door de Argentijnse sterrenchef en BBQ guru Francis Mallmann, die de saus uit zijn jeugd in Patagonië weer onder het voetlicht bracht. De bedenker is echter verrassend van Ierse oorsprong.  Jimmie McCurry was een Ierse vrijheidsstrijder, die in Argentinië belandde en een ‘local hero’ werd. Volgens de folkore maakt Jimmy McCurry als eerste de groene saus met peterselie. Argentijnen verbasterden, in de traditie van het ‘Spanglish’,  zijn naam tot Chimichurri.

chimichurri

This photo of Mnky Hse is courtesy of TripAdvisor